Развитие на детето

6 причини защо децата се нуждаят от играчки за двигателна моторика

фина-моротика

Един от най-специалните моменти в живота на един родител би бил първият път, когато новороденото им бебе държи пръста им в ръката си! Като родители никога не можем да забравим това чувство. Това е и точният момент, в който вашето мъниче започва да научава за способностите си. В по-късните етапи ги виждате да се търкалят, да движат ръцете и краката си, да ядат, да пият, да играят с играчки, да ходят и много повече. Тези малки човечета изглеждат невероятно очарователни, докато откриват собствените си способности.

Бебетата започват да развиват двигателни умения още от раждането си. Когато новородено бебе хване пръста ви, то използва мускулите на пръста, предмишницата и ръцете. Развитието на двигателните умения е съществена част от растежа на детето.

Ето шест основни причини, поради които децата се нуждаят от фини двигателни умения в живота.

Децата разбират телата си

Децата се учат да движат частите на тялото си! Може да мислим, че движението ни е дошло естествено, но това е нещо, което трябваше да научим като малко дете. Бебетата научават бавно за собственото си тяло.

И докато растат, ние ги учим да ходят, да тичат, да карат колело или дори да танцуват. Техният мозък научава за движенията на тялото и се развива, докато откриват повече за силата на тялото си.

Помага на децата да изпълняват важни задачи

Двигателните умения са задължителни за цял живот. Детето трябва да се научи как да манипулира предмети. Спомням си, че дадох малка играчка на бебето си и то не я хвана правилно в ръката си в първите няколко опита. По-късно обаче измисли как да държи играчката в ръката си и да не я оставя да се изплъзне.

Като възрастни, може би сме доста невежи относно ученето, но малките деца непрекъснато придобиват умения от предмети около тях. Децата трябва да развият двигателни умения, за да изпълняват задачи като закопчаване на ципа на яке, обръщане на страници на книга или закопчаване на риза. Следователно детето трябва да има способността да контролира нещата самостоятелно.

Развитие на мозъка

Двигателните умения не се отнасят само до физическото развитие на детето, те са пряко свързани с развитието на мозъка му. Всички знаем, че нашият мозък командва всяко действие, което предприемаме, следователно дори физическите движения зависят от нашия мозък. Докато растат, малките деца получават мултисензорно изживяване, което съчетава допир и зрение. Техните рефлексни действия се подобряват с развитието на мозъка.

Помага на децата да рисуват, оцветяват и пишат

Писането и рисуването са едни от най-важните умения, които децата усвояват, докато растат.

Двигателните умения играят огромна роля за това нашите деца да се научат да държах химикал или молив и да пиша. Да държиш предмет, да знаеш как да въртиш молива, за да пишеш или рисуваш, всичко това изисква двигателни умения.

Координация ръка-око

Шофирането на кола, шиенето на дрехи, яденето на храна или пиенето от чаша изискват координация между ръцете и очите. Това умение започва да се развива от детството. Бебетата непрекъснато се учат да изграждат координация между очите и ръцете си.

Помага за изграждане на самочувствие

Когато децата осъзнаят способностите си, това повишава тяхната увереност. Всеки път, когато синът ми успешно изгражда нещо от своите градивни елементи, той идва при мен с възхитително щастливо лице, само за да покаже своята креативност. Виждал съм го да придобива увереност с всяко ново откритие, което прави, докато си играе с играчки.

Носенето на дрехи, взимането на душ, сресването на косата, миенето на зъбите и т.н. са маниерите, на които ги учим. Но всичко това изисква двигателни умения. Когато децата правят нещата сами, това им помага да изградят самочувствието си.

Като родители сме свидетели на всяка малка битка, през която децата ни преминават, докато учат дадено умение. Играчките и игрите играят решаваща роля в развитието на двигателните умения. Докато купувах играчки за моето бебе, исках да съм сигурена, че тези играчки помагат за развитието на мозъка му и подобряват двигателните му умения.

Ние от Фоксини разбираме вашите опасения за безопасността, особено за вашите деца. Затова ние се стремим да предлагаме играчки, които са направени от най-качествени материали.

Децата се учат непрекъснато. Предлагането на малко подкрепа с правилните играчки може да ускори растежа им. Разгледайте нашата гама от дървени играчки за малки деца, които насърчават личностното развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *